Trygg E-handel

Näthandel sedan 2006

10 års garanti

+200 000 har köpt

Altandörrar och balkongdörrar

Beställ din nya altandörr hos oss - vi hjälper dig med ditt val

Med altandörrar från Sparfönster kommer du lätt från huset och ut på din terrass eller trädgård. Våra billiga altandörrar kan också användas i samband med franska balkonger.

Du finner snabbt ett pris - börja med att välja en modell nedan och fyll sedan i dina specifikationer. Behöver du hjälp med att mäta upp till dina nya dörrar och fönster? Hitta vår uppmätningsguide här.

Hitta din nya altandörr / balkongdörr här

Med en altandörr / balkongdörr från Sparfönster kommer du lätt från huset och ut på din altan, terrass eller trädgård. Våra billiga altandörrar eller balkongdörrar kan också användas i samband med franska balkonger.

Du finner snabbt ett pris - börja med att välja en modell nedan och fyll sedan i dina specifikationer.


En altandörr med glas släpper tacksamt in det varma solljuset. Om du väljer att använda energiglas i en helglasad altandörr kommer du att kunna dra ner på husets värmekostnader. En altandörr med spröjs är dock också ett populärt val. Vi har även altandörrar med sidoljus.

Alla våra billiga altandörrar omfattas av 10 års fabriksgaranti och är CE-märkta. För att få fram priset på din nya altandörr klickar du på den produkt som du är intresserad av ovan. Många föredrar att välja en dörr till altanen som harmoniserar med husets karaktär.  Därför kan du hos oss bl.a. välja mellan impregnerad furu och plast, men även en fönsterdörr i aluminium. Lagervaror levereras efter 5-10 arbetsdagar. Se om vi har din altandörr på lager.

Kom ihåg: Helglasade dörrar måste beställas med säkerhetsglas enligt BBR 19 (under glastyp).

Andra billiga dörrar är våra formpressade ytterdörrar. Du kan också klicka dig vidare till andra typer av dörrar, eller läsa mer om glaspartier.

Altandörrar

Om man har en härlig trädgård och terrass är det underbart att ha tillgång dit direkt från huset. Om bostaden inte redan är utrustad med en altandörr, är det enkelt ordnat. När du väljer altandörr bör du dock se till att välja en modell som passar till husets fasad. Dessutom är det viktigt att altandörrens storlek och form matchar husets övriga dörrar och fönster, så att den inte ser malplacerad ut eller förstör huset rent visuellt. En altandörr är dessutom ett fantastiskt alternativ om du vill förbättra förbindelsen mellan t.ex. vardagsrummet och trädgården. Du bör dock vara medveten om att en altandörr kan kräva lite ommöblering. Med en ny dörr försvinner ju nämligen lite av den möbleringsbara ytan inomhus. Det kan ställa till lite problem, inte minst om det är ett litet rum där det redan är trångt om utrymme. Om du har ett äldre hus ökar sannolikheten för att det inte finns någon altandörr installerad. Förr i tiden var altandörrar mer eller mindre förbehållna större villor. Det innebär dock inte att du inte kan installera en altandörr i din bostad, men det är finns vissa saker du bör tänka på. Läs gärna vidare för att vara säker på att du väljer rätt altandörr. På denna sida kan du läsa mer om vilka möjligheter som finns vid val av altandörr, som t.ex. utförande, olika material och vilka tillbehör som finns (exempelvis lås och handtag) Du hittar även svar på de vanligaste frågorna och får hjälp med att välja rätt dörr. När det gäller altan- och terrassdörrar finns det nämligen många trevliga varianter.

Skjutparti eller inte?

Om du vill ha en extra bred öppning från huset ut till trädgården har du huvudsakligen två alternativ att välja bland: ett skjutparti eller en dubbel altandörr/pardörr. Båda dörrtyperna har sina för- och nackdelar och det lönar sig att sätta sig in i detaljerna innan du gör ditt val. Den huvudsakliga fördelen med ett skjutparti är att det inte blåser igen om det blir tvärdrag genom huset. Detta kan vara en betydande fördel om man vill låta dörren stå öppen under varma sommardagar. En annan fördel med ett skjutparti är att det inte tar upp en massa golvyta eller på annat sätt hamnar i vägen när det står öppet. Dessutom är glaspartier i helglas estetiskt tilltalande och släpper in mycket ljus. Den främsta fördelen med en dubbel altandörr/pardörr är att den är rustik och vacker att se på. Det kan vara ett extra viktigt argument i äldre hus, där en modern skjutdörr lätt kan se malplacerad ut i förhållande till husets övriga fönster. Vill man fortfarande åt ljusinsläppet finns möjlighet att välja glasdörrar, dvs. altandörrar i helglas. Många glömmer att ta husets estetik i beaktande när de väljer nya altandörrar och "fel" dörrar kan ge upphov till många tråkiga diskussioner i efterhand.

Underhåll av altandörrar

Det är viktigt att du är medveten om att din altandörr kräver ett visst underhåll. Om du inte håller efter dörren, riskerar hållbarheten att försämras markant. Naturligtvis gäller även det omvända, dvs. om du vårdar din dörr så håller den betydligt längre. Det är först och främst altandörrens material som avgör vilken typ av underhåll som krävs. Om du t.ex. har en altandörr i plast kommer den att kräva betydligt mindre underhåll än om du väljer en i trä.

Är din altandörr utsatt för väder och vind?

Om du har en altandörr i aluminium/trä kommer den alltid att vara mer utsatt än om du väljer en dörr i plast. En trädörr är emellertid mer unik och charmig och ger huset ett uttryck som plast sällan kan mäta sig med. Därför är det inte så förvånande att de flesta skandinaver föredrar altandörrar i trä framför andra material. Det finns många olika typer av dörrar, men generellt sett kan man säga att vita altandörrar är mest utsatta. Vita karmar och dörrblad passar förvisso på de flesta hus, men samtidigt syns slitage, alger och smuts betydligt mer. Samtidigt behöver inte en dörr nödvändigtvis vara i bra skick bara för att det ser så ut. Hur ofta en altan- eller terrassdörr behöver underhållas beror även till stor del på dörrens placering. Dörrar som vetter mot nord är oftast väldigt utsatta, eftersom norrsidan generellt sett är den sida av huset som är mest utsatt för kyla och fukt. Många skandinaver missar dock att altandörrar på husets södra sida kräver betydligt mer underhåll än altandörrar på norrsidan. Det beror på att altandörrar i söderläge utsätts för direkt sol. Det får träet att torka och spricka, vilket ökar risken för att vatten tränger in och fuktskador uppstår. Du kan skydda dörren och minska skaderisken med någon typ av överbyggnad och genom att underhållsbehandla träet med jämna mellanrum. På så sätt håller din altandörr längre. Dessutom är det snyggare med en välvårdad dörr.

Så kontrollerar du din altandörr

Att kontrollera altandörren med jämna mellanrum är en förutsättning för att kunna underhålla den. Det är vissa saker du bör vara extra uppmärksam på: Det viktigaste är att du kontrollerar träets kondition. Undersök om träet känns mjukt eller hårt. Om det känns hårt är det ett tecken på att träet är friskt och inte är utsatt för röta. Det finns även andra sätt att hålla koll på om träet blir fuktigt, t.ex. buktningar, missfärgningar eller sprickor. Självklart är det även viktigt att kontrollera att dörren är funktionsduglig. Om du exempelvis har ett skjutparti, bör ju dörrarna kunna öppnas och stängas enkelt. Ur energisynpunkt är det dessutom viktigt att säkerställa att det inte drar från dörren.

I händelse av problem

Om du upptäcker skador eller slitage på altandörrens träverk, är det viktigt att få dem åtgärdade. Skador tenderar nämligen att förvärras. I värsta fall kan skadorna bli så omfattande att hela dörren måste bytas ut. Ofta räcker det att stryka på en rejäl omgång träskydd för att motverka initiala skador på träet. Trä har nämligen den goda egenskapen att det transporterar bort fukt på naturlig väg och denna process påskyndas om du ger träverket lite hjälp på traven. Rådgör med en branschexpert om du är osäker på vilka underhållsprodukter som passar bäst. Goda råd är alltid bra och att ge dörren optimalt skydd är en god investering för framtiden. Vi på Sparfönster har massor av erfarenhet och kunskap om de senaste rönen, så tveka inte att kontakta oss om du har några frågor. Självklart är du även välkommen att titta närmare på våra produkter i våra utställningar. Adresserna hittar du här.

Köp dina altandörrar online

Det finns mycket pengar att spara genom att beställa fönster och dörrar online. På webben hittar du massor av olika alternativ och kommer snart att upptäcka att nya altandörrar inte behöver kosta en förmögenhet. Allt du behöver göra är att välja vilket material du föredrar på din nya dörr och om du vill ha en enkel eller dubbel altandörr. Naturligtvis kan du även välja ett skjutparti om du föredrar det. Genom att välja en altandörr av bra kvalitet kan du få en dörr som håller i många år framöver, dessutom med många års garanti. I vissa fall kan det även löna sig att köpa nya fönster. Fördelen av att köpa billiga fönster och altandörrar samtidigt är att det blir enklare att hitta fönster och dörrar som matchar varandra. Du hittar alla våra produkter här – allt från vanliga altandörrar till dubbla altandörrar/pardörrar, franska balkongdörrar, terrassdörrar, skjutpartier, sidoljus, altanfönster etc. 

 

Lagervaror levereras efter 5-10 arbetsdagar. Se om vi har din altandörr på lager.
Kom ihåg: Helglasade dörrar måste beställas med säkerhetsglas enligt BBR 19 (under glastyp).

Alla våra dörrar levereras i bra kvalitet som är anpassat till de skandinaviska väderleksförhållanden och till ett mycket bra pris.
Andra billiga dörrar är våra formpressade ytterdörrar. Du kan också klicka dig vidare till andra typer av dörrar, eller läsa mer om glaspartier.

Vanliga frågor

 • Vad är en altandörr?

  Med en altandörr / balkongdörr från Sparfönster kommer du lätt från huset och ut på din altan, terrass eller trädgård. Våra billiga altandörrar eller balkongdörrar kan också användas i samband med franska balkonger.
 • Hur väljer jag rätt öppningsriktning för min dörr?

  Om du är osäker på vilken riktning din dörr ska öppna har vi gjort en guide som du kan läsa här.

 • Hur mäter jag upp nya dörrar och fönster?

  På SparFönster har vi skapat en guide. Du kan se det här.

 • Finns det en garanti för nya dörrar och fönster?

  Hos SparFönster har vi 10 års garanti på alla våra dörrar och fönster. Du kan läsa mer om vår 10 års garanti här.