Trygg E-handel

Näthandel sedan 2006

10 års garanti + 15 år mot röta

Lagervaror levereras från 5 dagar

+200 000 har köpt

Trygg E-handel

Näthandel sedan 2006

10 års garanti + 15 år mot röta

Lagervaror levereras från 5 dagar

+200 000 har köpt

Sidohängda fönster

Sidohängda fönster är det klassiska valet i de flesta hus i hela Norden. Det är fönster som går att få med 1 till 4 luft där varje luft har ett fönster med gångjärn på sidan. 2 luft är det mest populära valet men du kan självklart anpassa dina fönster efter ditt hus och din smak. Våra sidohängda fönster med 1 luft kan beställas upp till 70 cm breda och 150 cm höga, medan de med 4 luft kan beställas med upp till 280 cm bredd. 

Fönster i sidohängt läge går att öppna upp helt för att snabbt vädra hemmet. Den tidlösa designen är alltid ett bra val om du inte är säker på vilken typ av fönster du vill ha. Vi har även moderna modeller som kombinerar fast fönster och sidohängt fönster. Perfekt för dig som vill släppa in maximalt med naturligt ljus men samtidigt vill kunna öppna upp för att vädra. Om du bara vill ha mer ljusinsläpp kan du kika på våra fasta fönster här.

Vad är sidohängda fönster?

Sidohängda fönster är fönster som har gångjärnen på sidan. Sidohängda fönster är den vanligaste fönstertypen i Sverige och Norden. Sidohängda fönster går att få i trä, trä/aluminum och PVC. Den vanligaste modellen av sidohängda fönster har 2 luft och klart glas.


Sidohängda fönster – Det klassiska valet

Du har med all säkerhet bott i ett hus eller en lägenhet med sidohängda fönster. Denna typ av fönster är nämligen det vanligaste valet i hela Norden. Ett sidohängt fönster hänger på gångjärn som sitter på sidan av fönstret och öppnas därför åt sidan, därav namnet. Välj sidohängda fönster om du inte är säker på vilken typ av fönster du vill ha.

Kombinationsfönster – Fast och sidohängt fönster i ett

Bland våra modeller av sidohängda fönster kan du hitta modeller som kombinerar fasta fönster för maximalt ljusinsläpp med sidohängda fönster för möjligheten att kunna öppna fönstret och vädra. Dessa modeller finns både med fasta fönster på sidan och ovanför det sidohängda fönstret. 

Välj mellan ett fast och ett sidohängt fönster eller en kombination av ett fast och flera sidohängda fönster. Våra kombinationsfönster finns med både 1, 2 och 3 luft, så att du kan välja den modellen som passar ditt hem bäst. Vill du hellre ha en kombination av fast och glidhängt fönster kan du kika här. Våra sidohängda kombinationsfönster finns i följande modeller:

 • 2 rutor med öppningsbart fönster till vänster
 • 2 rutor med öppningsbart fönster till höger
 • 3 öppningsbara fönster med fast fönster ovanför
 • 2 öppningsbara fönster med fast fönster ovanför
 • 3 rutor med fast fönster i mitten

Dessa modeller går att få i precis de mått du vill ha. För att göra en specialbeställning med unika mått kan du kontakta vår kundtjänst och få hjälp med allt från måttagning till allmänna råd om ditt val av fönster och tillval.

Välj tillval för dina sidohängda fönster

Vi har flera olika modeller av sidohängda fönster som du kan välja mellan i listan ovan. Men förutom de självklara valen av antal luft och kombinationsfönster har du även tillgång till massor av tillval när du beställer hos Sparfönster. Vi vill att du ska få precis den sortens fönster du vill ha i ditt hem och därför kan du själv välja tillval som:

 • Säkerhetsglas
 • Lågenergiglas
 • Insynsskydd med olika struktur
 • Ljuddämpande glas
 • Säkerhetsbeslag
 • Färg på utsida
 • Färg på insida
 • Ventil
 • Typ och färg på handtaget

Alla dessa tillval är valfria och du kan lägga till de val som passar dina behov bäst. Som standard kommer våra sidohängda fönster med vanligt 2-glas, klarglas, vit färg på karmen och en fönsterhasp. Du kan anpassa fönstret innan du beställer genom att välja mellan alla tillgängliga tillval. 

2 eller 3 glas – Vad är bäst och vad är U-värden?

De flesta av våra fönstermodeller kommer med 2- eller 3-skiktsglas i rutan. Vad är skillnaden mellan dessa val? När man pratar fönster brukar man ofta nämna U-värden.

U-värdet baseras på hur mycket värme som läcker ut ur en byggnad, inklusive genom fönster. U-värden i ett hus ska helst vara så låga som möjligt, då lägre U-värde betyder bättre isolering. 

En ruta med 3-glas har alltså ett lägre U-värde än en 2-glas ruta och ger bättre isolering. Men det är inte alltid det bästa valet. En bättre isolerad ruta släpper även in mindre värmestrålning från solen och därför rekommenderar vi att man inte väljer 3-glas i sydligt riktade fönster.

Välj material – Trä eller PVC?

Förutom alla tillval som du kan lägga till får du även välja material på fönstret hos oss. Vi erbjuder 3 olika materialval, alla med sina egna för- och nackdelar: 

 • Trä (furu)
 • Trä (furu) /Aluminium
 • PVC

Trä är det klassiska valet som passar bra i nästan alla hus och lägenheter. PVC har däremot blivit allt vanligare eftersom det är ett billigare material som kräver mycket mindre underhåll än trä. Ett fönster i trä behöver målas om efter några år för att säkerställa lång hållbarhet. PVC underhåller nästan sig själv och du behöver bara torka av med en våt trasa för att hålla karmen ren. Trä/Aluminium är en kombination av klassiskt trä och hållbar aluminium och är mellan-valet för dig som vill ha det bästa av båda världar.

Beställ dina sidohängda fönster hos Sparfönster

I vår webbshop kan du hitta allt inom fönster och ytterdörrar för att du ska kunna designa ditt drömhem. Vi erbjuder riktigt högkvalitativa produkter till marknadsledande priser så att du kan ha råd med förändring. För att du ska känna dig riktigt trygg med dina val av sidohängda fönster från oss erbjuder vi dessutom 10 års garanti på alla våra produkter. Fönster du beställer från oss kommer att hålla sig snygga och funktionella i många, många år framöver.

Våra lagervaror levereras inom 2 veckor medan specialbeställningar oftast tar ca 6 veckor. Vill du titta på våra fönster innan du beställer är du välkommen att besöka våra obemannade utställningar på Husknuten i Frölunda och Nybygget i Arlandastad. Där kan du i lugn och ro se, testa och känna på våra produkter. 

Har du några frågor eller behöver råd kan du när som helst kontakta vår kundtjänst och få experthjälp. Då kan du vara säker på att produkten lever upp till dina förväntningar, att färgen är som du tänkt och passar till ditt behov, och att kvaliteten är som du vill att den ska vara.