Runda fönster

Runda fönster är, som ordet antyder, runda. De kan användas som en charmig förändring från vanliga fyrkantiga fönster, och för att skapa ett vackert ljusinsläpp i ditt hem.

Vad är runda fönster?

Runda fönster är särskilt utvalda för sin karakteristiska runda form, vilket tillför ett visuellt intressant produkt till hemmet. Samtidigt kan de på grund av sin form placeras på platser där det är svårt att placera traditionella fönster.

Hos oss erbjuder vi "runda fönster" uteslutande som fasta fönster. Detta innebär att dessa fönster är permanent stängda och kan inte öppnas. Å andra sidan, om du önskar fönster med halvcirkelformade övre delar, har vi två alternativ tillgängliga. Dessa kan antingen vara sidohängda, vilket innebär att de kan öppnas, eller så kan de vara fasta, precis som de helt runda fönstren. När du överväger ditt val bör du fundera på om du har ett behov av fler öppningsbara fönster i ditt bostad eller om ditt huvudsakliga syfte är att maximera mängden naturligt ljus som kommer in. Valet är ditt, och vi är här för att hjälpa dig att hitta det bästa alternativet för dina behov.

Här kan du läsa om energifördelarna med att byta till nya fönster.

Var används runda fönster?

Runda fönster finns särskilt på gaveln eller takkupan till äldre bostäder. Därför köps de ofta av personer som renoverar sitt hem och som vill bevara det ursprungliga utseendet, samtidigt som de vill byta ut gamla fönster mot fönster med energiglas.

Men det betyder inte att fönstren bara används på bostäder i äldre byggstil. Faktum är att du kan använda dem på precis den typ av hem du vill ha, och precis var du vill i hemmet. I nybyggnation kan man se också ofta se runda fönster.
På så sätt får du en bra utsikt och en bra koppling till utemiljön. Samtidigt passar fönstrets runda och organiska form väl in i naturen utanför.

Du har många alternativ med ett runt fönster. Beroende på storlek och placering av ditt runda fönster kan du få olika uttryck på ditt hem. Följ din intuition och använd den på det sätt som passar dig och ditt hem – oavsett om det är traditionellt eller modernt.

rundt fönsterrundt fönster

sneda fönstersneda fönster

Kan jag använda sneda fönster som ett alternativ till runda fönster?

Ett annat alternativ till de fyrkantiga och runda fönstren är sneda fönster. Precis som ett runt fönster kan sneda fönster med sin annorlunda form erbjuda ett visuellt intressant element till ditt hem. De används ofta på samma ställen som de runda fönstren - på gaveln och takkupan. Sneda fönster har fördelen att de kan hamna i linje med takets lutning. Det gör dem särskilt användbara i hem där man gör ett snedtak och vill ha så mycket ljus som möjligt. Sneda fönster ser vi ofta i nya hus.

Men där det går att få tag i de runda fönstren, som både fasta- och sidohängda fönster, kan de sneda fönstren endast fås som fasta fönster. Om du bestämmer dig för sneda fönster måste du därför vara säker på att du inte behöver ett fönster som kan ge ventilation. Annars kan du med fördel kombinera den med några av våra andra öppningsbara fönster.