Vad är u-värde?

U-värde är en indikation av hur energieffektiva dina fönster och dörrar är. Ju högre ett u-värde är, desto mindre energieffektivt är produkten. Köper du nya fönster eller dörrar med lågt u-värde betyder det att du får produkter som är optimerade till så lite värmeförlust som möjligt. Det är riktigt bra för förbrukningen av värme och inte minst för din plånbok och för ditt hus.


U-värde – 2-glas eller 3-glas?

Det är avgörande för u-värdet om du väljer 2-glas eller 3-glas - vi ger dig information om det här. De flesta av våra fönster och ytterdörrar kan beställas med antingen 2-glas eller 3-glas. Om du väljer den ena typen av glas eller andra, har en betydelse för hur högt ett u-värde är. Väljer du 3-glas kommer du få fönster och dörrar med lägst u-värde och därmed får du produkter som är mest energieffektiva. Om du väljer 3-glas får du ett lägre u-värde, vilket skapar glädje för både dig, din plånbok och klimatet i ditt hus. Det sparar dig från överförbrukning av energi.

Betyder det att 3-glas är bättre?

Som sagt är produkter med 3-glas mer energieffektiva än vad tillexempel produkter med 2-glas är, eftersom energiutsläppet är lägre - så att du sparar energi på det sättet. Dock betyder det att en bättre isolerad och energieffektiv 3-glas ruta släpper mindre värmestrålning in från solen.

Om du har fönster på södra sidan av bostaden, kommer du inte få nytta av solens värmande strålar, på så sätt kommer energioptimerande 3-glas inte vara det bästa valet. Därför rekommenderar vi som utgångspunkt att man inte väljer 3-glas i fönster och dörrar som monteras på södra sidan av ditt hus, då är 2-glas ett bättre alternativ.

Saknar du mer information? Här kan du läsa mer om energifönster.