Energifönster – när ska man köpa nya välisolerade fönster?

Energieffektiva fönster och dörrar med bra isolering är rätt val för dig som vill värna miljön och plånboken och samtidigt undvika drag när det är kallt ute.


Är du trött på hög värmeräkning eller kallras från fönstren när du sitter i soffan? 

Istället för fönsterrenovering kan det vara en bra idé att byta ut gamla fönster mot nya energifönster med isolerglas och lågt u-värde. Fönster har utvecklats mycket sedan 50-, 60- och 70-talen fram till i dag. Nu är det mycket högre krav på isoleringsförmågan i glaset och karmen. Därför kan du spara mycket värme om du byter ut gamla fönster till nya energiriktiga treglasfönster.

Om du isolerar bättre och minskar värmeförlusten från fönster kommer det att minska dina energibehov avsevärt. Energimyndigheten räknar med att en tredjedel av värmen läcker ut genom dåliga fönster. Du kan alltså både spara pengar och spara energi genom att köpa energieffektiva fönster och dörrar med energiglas.

På Energimyndigheten hemsida kan du läsa mer om hur mycket du kan spara genom att byta fönster och dörrar och vad du mer kan göra för att spara på värmen i din bostad

Behöver du renovera fönstret eller byta till nya energieffektiva fönster?

Är du osäker på om dina fönster behöver bytas? Du kan själv undersöka om dina fönster är dåligt isolerade och om fönstren ska renoveras eller om de behöver bytas ut. Läs artikeln 6 tips på hur du kontrollerar dina fönster. Ju sämre fönstret är desto mer pengar kan du spara och samtidigt få bättre komfort inne. 

Förutom att minska värmeräkningen förbättrar du också inomhusklimatet när du byter ut fönstret eftersom du slipper fukt och drag utifrån. Har du problem med fukt inomhus? Det finns många bra tips som kan hjälpa dig. Se hur du kan få ett bättre inomhusklimat. Läs artikeln Så slipper du imma på fönstren

Förutom att spara pengar och förbättra komforten ökar du också värdet på din fastighet genom att byta fönster och dörrar. Dessutom har du i dag möjlighet att välja underhållsfria material som PVC och trä/aluminium så du slipper ta fram målarpenseln.  

Hur välisolerade fönster ska du välja? 2-glas eller 3-glasruta?

Fönster med u-värde över 1 rekommenderas till äldre hus eftersom energiklassen ska matcha husets totala isoleringsnivå. Därför lönar det sig oftast inte att investera i fönster med lägre u-värde (under 1).

Bygger du nytt bör du välja fönster med så lågt u-värde som möjligt enligt energimyndighetens rekommendationer. Nya hus är mycket bra isolerade jämfört med äldre hus, och därför är det smart att försöka få så lite värmeförlust som möjligt genom fönstren. Genom att välja lägsta u-värde får man bästa isolering och minimal värmeförlust.

Har du frågor om energimärkning och energifönster?

Du kan läsa mer på Energimyndighetens webbplats.