Materialval: Trä, trä/alu eller PVC?

3 materialmöjligheter – vilket material ska du välja till dina nya dörrar och fönster? Vi hjälper dig att hitta svaret i denna guide.


Dörrar och fönster i trä

Trä är ett klassiskt och populärt material, särskilt här i Sverige där många av husen också är byggda i detta traditionella naturmaterial. Våra dörrar och fönster är tillverkade av långsamtväxande och kvistfri skandinavisk furu som matchar den nordiska stil som många svenska husägare strävar efter att framhäva i sina hus.

Här på SparFönster tillverkar vi fönster och dörrar i trä som ger dig den allra främsta kvaliteten – självklart utan att kompromissa med uttrycket. Oavsett om du söker ett nytt träfönster eller en trädörr hittar du hos oss ett stort urval av olika modeller. Du kan skräddarsy alla modeller efter dina önskamål och behov så att du får fönster och dörrar som passar din bostad perfekt.

Träfönster och trädörrar har med rätt underhåll de egenskaper som krävs för att tåla ett svenskt klimat med allt från sol till snö och regn.

Vill du veta mer om dörrar och fönster i trä?

Fördelar:  


 • Träet har ett naturligt utseende och passar de flesta byggstilar
 • Färgen på enheterna kan enkelt ändras – de behöver bara målas
 • Småskador som repor och skrapmärken kan snabbt täckas över med spackel och färg
 • Materialet är generellt billigt

Nackdelar:  


 • Träet kräver underhåll och bör målas ofta (ungefär vart femte år)
 • Försummas underhållet kan det få negativa konsekvenser för enheternas livslängd

Dörrar och fönster i trä/alu

Väljer du trä/alu i dina nya dörrar eller fönster så säkerställer du ett snyggt resultat med minimalt underhåll. Med materialet trä/alu får du nämligen nya enheter som håller i många, många år och inte ska målas utvändigt. Också underhållet inomhus är minimalt.

Om du väljer att montera nya fönster eller dörrar i trä/alu får du alltså en produkt som är snygg och modern och samtidigt inte kräver mycket underhåll eftersom den inte ska målas utvändigt. På insidan är fönstret eller dörren uppbyggd med en klassisk träram, så du får det bästa av båda världar – aluminiumramens enkla underhåll och träets fina utseende.

Ofta monterar man fönster och dörrar av trä/alu i nybyggnationer eller hos husägare som vill spara tid på underhållet.

Vill du veta mer om dörrar och fönster i trä/alu?

Fördelar:  


 • Aluminiumbeklädnaden säkerställer lång livslängd utan underhåll
 • Du behöver aldrig måla enheterna utvändigt
 • Du kan välja bland flera olika färger. Färgerna kan också varieras både in- och utvändigt
 • Materialet ger en modern känsla och används ofta vid nybyggnation och renovering

Nackdelar:  


 • Enheterna kan inte målas. Vill du kunna byta färg på dina dörrar och fönster bör du välja trä som material
 • Prismässigt ligger trä/alu något högre – men då får du å andra sidan också en förstklassig och underhållsfri produkt

Dörrar och fönster i PVC

Plastfönster, eller PVC-fönster som de också kallas, är ett modernt val eftersom fönster och dörrar i plast är nästan helt underhållsfria. Söker du minimalt underhåll är fönster och dörrar i PVC och plast ett bra val.

Fördelarna med PVC-fönster eller PVC-dörrar är att de kräver minimalt med underhåll och är motståndskraftiga mot hårt väder. Det enda du behöver göra är att tvätta ramen och karmen då och då så har du snygga fönster och dörrar i många år.

De fönster och dörrar i PVC som vi producerar i dag är av en annan typ än tidigare fönster och dörrar i plast. Nya fönster och dörrar i plast är nämligen i stort sett underhållsfria och har en modern design som passar många olika typer av hus. Dessutom är glansen lägre – vilket innebär att det på håll nästan är omöjligt att skilja mellan PVC- och träfönster.

Utöver det ovan nämnda kan våra fönster och dörrar i PVC köpas till lågt pris och är samtidigt också energieffektiva! SparFönsters billiga fönster och dörrar i plast har alla de nödvändiga och goda egenskaper som man behöver när man vill ha nya energieffektiva fönster och dörrar. Vi märker därför också av en stigande efterfrågan på just dessa modeller i plast.

Våra fönster och dörrar i PVC tillverkas av förstklassiga material.

Köper du fönster eller dörrar hos SparFönster får du hela 10 års garanti, och självklart har alla våra produkter CE- och energimärkning.

Vill du veta mer om dörrar och fönster i pvc?

Fördelar:  


 • PVC ger dig underhållsfrihet eftersom varken röta eller svamp kan sätta sig i materialet
 • Välj mellan flera olika färger
 • PVC är ett miljövänligt val Materialet kan återvinnas till nya produkter

Nackdelar:  


 • Färgen på materialet kan inte ändras – vill du kunna göra detta bör du välja nya dörrar och fönster i trä
 • Materialet är inte ett naturmaterial

Är du redo att beställa nya fönster och dörrar?
Du hittar vårt stora sortiment nedan