10 års garanti10 års garanti

GODA RÅD KRING
UNDERHÅLL OCH SERVICE

Fönster och dörrar måste underhållas för att de ska fungera så bra som möjligt och för att man ska kunna uppnå en lång livslängd.

Läs här och få goda råd kring underhåll.

Dina fönster och dörrar måste underhållas på olika sätt beroende på vilket material de är gjorda av.

 • Fönster och dörrar i trä (läs mer)

  Har du fönster och dörrar i trä är det en mycket bra idé att ligga i framkant med underhållet. Håll ett öga på ytan regelbundet, speciellt på de sidor av huset som utsätts för solljus, då solens strålar är extra hårda mot färgen.

  Det är bäst och enklast att måla innan färgen börjar spricka eller lossna helt, då behöver man rengöra här, innan du målar ovanpå. Om färgen bara har börjat spricka rekommenderar vi att du slipar och grundmålar innan du målar igen.

  Det rekommenderas att ge trät två tunna lager färg istället för ett tjockt lager. Låt färgen torka ett dygn mellan varje lager, kom ihåg att fönstren inte får stängas förrän färgen är torr. Ett bra tips är att ta av fönsterbågarna och ta bort så mycket beslag som möjligt, då går det snabbare att måla och det går att måla under beslagen.

  Det är viktigt att du inte målar tätningslister, gångjärn och garanti- och tillverkningsetiketter.

  När är bästa tiden att måla?

  Fuktigheten i träet får inte vara för hög. Dessutom är det bäst när temperaturen ligger mellan 10-20 grader och att man inte målar i direkt solljus. Börja inte måla innan daggen är borta, och börja inte så sent att daggen kommer tillbaka innan färgen är helt torr.

  Vädermässigt är sensommaren ofta ett bra tillfälle att måla.

 • Fönster och dörrar i trä/aluminium (läs mer)

  Har du fönster och dörrar av trä/aluminium har du minimalt med underhåll.

  Du kan bara tvätta ram och ram några gånger om året efter behov. Använd ev pH-neutral tvål och varmt vatten.

 • Fönster och dörrar i PVC (läs mer)

  Har du PVC-fönster och dörrar har du minimalt med underhåll.

  Du kan bara tvätta ram och ram några gånger om året efter behov.

  Använd ev pH-neutral tvål och varmt vatten.

En årlig fönsterservice

Varje år är det en bra idé att ge sina fönster och dörrar en service, där alla rörliga beslag och handtag är smorda för att säkerställa att de är funktionella. Kontrollera även skarvar och tätningslister, fogen ska vara hel och ren, tätningslisten eller gummilisten ska bytas om den är sprucken eller har lossnat från fönstret.

Behöver dina fönster eller dörrar en justering för att säkerställa att de sluter tätt eller är lättare att öppna och stänga? Då skulle vi rekommendera att du tittar på våra servicefilmer, här visar vi hur du justerar rätt.

Det är värt arbetet

Det lönar sig att underhålla fönstren för att förlänga deras hållbarhet. När arbetet är klart kan du njuta av vackra och friska fönster i många år framöver.

Njut och ha kul.

Få dina fönster att glänsa!

Efter att du har underhållit dina fönster och dörrar kan du lika gärna avsluta med att få fönstren att glänsa. Få den perfekta guiden med tips och tricks för gnistrande rena fönster.

Behöver du nya fönster eller dörrar?