Underhåll av dina fönster

Fönster och dörrar ska ses efter och underhållas för bästa möjliga funktion och livslängd. Läs vidare för mer information om du ska renovera ytterdörr eller fönster.

I denna artikel hittar du information om fönsterrenovering och hur du underhåller dina dörrar och fönster för att få bästa möjliga funktion och lång livslängd, vare sig du har underhållfria fönster och dörrar av trä/aluminium eller PVC, eller om de är av trä och ska målas. Du får bra tips på hur du målar på bästa sätt.

Bra fönster håller i många år om de underhålls regelbundet. Underhåll av träfönster innebär mer än putsning och rengöring, men pratar vi om plastfönster är detta i princip det enda som krävs.


Underhåll av PVC- och trä-/aluprodukter

Dörrar och fönster i PVC eller trä/alu är näranog underhållsfria eftersom de bara behöver rengöras och smörjas. Plasten i PVC-produkter kan gulna något över tid. Detta problem åtgärdas genom att fönstren tvättas med en lösning bestående av vatten och bilschampo.

 

Underhåll fönster

Det är en bra idé att varje år inspektera fönstren och vid samma tillfälle rengöra rutor och karmar och smörja alla rörliga delar och beslag för att säkerställa funktionen. Kontrollera också fogar och tätningslister. Fogen ska se ny och fräsch ut och gummilisten ska bytas ut om den är mjuk eller släpper från fönstret. Har du träfönster ska du kontrollera att målningen ser bra ut och ger träet tillräckligt skydd.

 

Så målar du trä

Träfönster kräver mer underhåll eftersom de ska målas regelbundet. Om färglagret bryts ned kommer också träet under att brytas ner om det inte behandlas i tid. Om färgen inte skyddar träet blir det fuktigt, och röta och svamp kan då förstöra fönstret helt. Det är med fönster som med mycket annat: det är bäst att arbeta förebyggande. Om färgen hinner börja släppa blir arbetet mer krävande. Färgen måste då slipas bort och ytan måste grundmålas innan ytskiktet kan läggas på.

Om du däremot arbetar förebyggande och målar innan färgen börjar släppa behöver du bara tvätta träet runt fönstret med målartvätt. Därefter ruggar du upp den gamla färgen med fint sandpapper och dammsuger varpå du kan börja måla dina fönster. Det är bättre att måla träet med två tunna lager än ett tjockt. Låt också färgen torka ett dygn mellan strykningarna och kom ihåg att inte måla fönstren förrän färgen verkligen är torr. Ett bra tips är att ta ner fönsterramarna och skruva bort så många beslag som möjligt. Målningen går då snabbare och det går också att måla under beslagen. Det är viktigt att inte måla på tätningslister, beslag eller garanti- och produktionsmärken.  
Vädret spelar också roll när du målar dina fönster. Det ska inte vara för fuktigt men inte heller för varmt.

 

Fönsterunderhåll är mödan värt

Detta låter som en stor uppgift, men det är viktigt att underhålla sina fönster och renovera dörrar. När arbetet är klart kan du njuta av snygga och friska fönster i många år framåt. Det finns inga regler för hur ofta fönstren måste målas – det beror på var de är placerade. Det är särskilt solen som sliter på färgen och bryter ner ytskiktet. Därför är söderfönster mer utsatta än fönster i norr. Utskjutande takfot skyddar också.     

Lycka till i arbetet!