Få dina fönster att skina!

Många husägare känner till det med att ha smutsiga fönster. Det kan vara att barnen pillar fettiga fingrar på fönstren, hunden som slickar fönstret och vind och regn som gör att fönstren blir smutsiga.

Även om lyckan med rena fönster kan vara kort är det ändå ett sant nöje när fönstren putsas.

Se hur du putsar fönster på bästa sätt och vad du bör vara uppmärksam på.

Goda råd:

  • Varmvatten tar bort smuts och fettrester bättre än ljummet vatten.
  • Undvik att putsa fönstren medan solen skiner direkt på dem, även om det är här som smutsen verkligen syns. Solens strålar och värme gör att vattnet torkar snabbare från fönstrets yta och kan därigenom skapa ränder.
  • Använd slitna kökshanddukar eller kasserade t-shirts vid torkning. De brukar suga bättre och lämnar mindre damm och smuts efter sig.
  • Köp en bra skrapa.
  • Det är en bra idé att putsa fönster 3-4 gånger per år på utsidan och minst 2 gånger på insidan.

Teknik:

  • Börja med att tvätta fönstret med din tvålblandning, du kan använda en mjuk borste till detta. Du kanske vill vara generös med tvålvattnet på utsidan. Inuti är det en bra idé att använda en fiberduk alternativt en disktrasa.
  • Börja skrapa från hörnet och flytta skrapan vertikalt nedåt, se till att överlappa dina tidigare banor för att undvika ränder.
  • Torka efter och kom även ihåg att titta runt alla kanter och hörn. Vi rekommenderar att karmar och ramar rengörs 2-3 gånger per år.

Kreativa sätt att rengöra dina fönster effektivt

Att tvätta fönster kan vara lite av en vetenskap. Som tur är finns det goda råd att hämta och allt du behöver är något du redan har i dina köksskåp.

Diskmedel för annat än smutsig disk

Diskmedel är bra för att putsa fönster, det tar lätt bort fett från släta ytor, du behöver bara små mängder (några droppar i väldigt varmt vatten), för mycket tvål kan leda till ränder.

Fenster putzen mit Klarspüler:Fenster putzen mit Klarspüler:
Fenster putzen mit Klarspüler:Fenster putzen mit Klarspüler:

Spolglans för rengöring av fönster

Spolglans, som vi normalt använder i diskmaskinen, är ett effektivt knep mot streckiga rutor. De ytaktiva medlen i spolglans minskar ytspänningen på vattnet på glaset och det gör att det är lättare att torka av. Även efterföljande regn kommer att studsa av snabbare till en början.

Det självklara medlet – glasrengöring

Glasrengöringsmedel används av många när de putsar fönster, med goda skäl. Glasrengöringsmedel innehåller etanol, det vill säga alkohol, som omedelbart kan lösa upp smuts som innehåller fett och olja. Fingeravtryck är t.ex. orsakas av olja på huden och tas därför lätt och snabbt bort. Återigen är det viktigt att vara noga med mängden och det är en bra idé att använda handskar, då glasrengöring kan torka ut huden under en längre tid.

Geschirrspülmittel zur Fensterreinigung:Geschirrspülmittel zur Fensterreinigung:
Fenster putzen ohne Streifen - mit Glasreiniger:Fenster putzen ohne Streifen - mit Glasreiniger:

Ättika som en kalkborttagning

Ett gammalt bra husmorsknep är att använda ättika för att ta bort kalk, ättika är inte bara bra när man ska avkalka kaffemaskinen, det kan även ge snygga rena fönster. Tillsätt lite ättika till vattnet, speciellt om du bor i ett område med hårt vatten.

Rengöring med citroner

Precis som ättika innehåller citronsaft syra som bekämpar kalk snabbt och effektivt. Förutom goda egenskaper för att ta bort kalk och ränder, doftar citron även härligt rent och fräscht.

Fenster richtig gründlich putzen mit Zitrone:Fenster richtig gründlich putzen mit Zitrone:

Lycka till!

Er du klar til at bestille dine nye vinduer og døre?

Se det store udvalg herunder.