Inbrottsskydd för fönster och dörrar

Källarfönster och källardörrar är inbrottstjuvarnas vanligaste ingång till bostaden. Läs här hur du kan göra dina fönster och dörrar mer inbrottssäkra.
Inbrottstjuvar kommer ofta kommer in genom källardörrar eller -fönster där det är lätt att ta sig in och de ofta arbetar i fred och utan att synas. Det finns ett antal enkla åtgärder som kan hindra inbrottstjuvar.

Vad kan du göra för att hålla tjuvarna borta?

Nästan alla inbrott begås på dagtid, eftersom det är då som de flesta bostadsägarna är på jobbet. Det ger inbrottstjuvarna lugn och ro att fokusera på sina oönskade aktiviteter, och tjuvarna drar inte till sig lika mycket uppmärksamhet eftersom ingen är hemma som kan upptäcka dem.

Dessutom är helger, högtider och semestrar också utsatta perioder för inbrott, då många husägare åker hem till släkten eller på semester, vilket gör att huset står tomt. Allt detta borde du självklart kunna göra utan problem, men tyvärr har inbrottstjuvarna blivit en större plåga de senaste åren. Just därför har vi på Sparfönster tittat på hur du kan förebygga inbrott och hålla tjuvarna borta, innan de försöker bryta sig in.

Inbrottssäkra hakreglar hakar fast i slutblecket och gör det betydligt svårare att bryta upp utifrån.

Skruvar i slutblecket monteras i våra fönster och dörrar. Detta gör det betydligt svårare för en inbrottstjuv att bryta upp från utsidan.

Så här håller du tjuven borta

De flesta inbrottstjuvar tar sig antingen in genom ett fönster eller en dörr, det innebär därför ofta att man bryter upp dörren, krossar rutan, tar bort rutan eller bryter upp fönstret. Därför är det en bra idé att låsa in trädgårdsredskap och verktyg, eftersom de kan användas för att bryta sig in. Det är en bra idé att skydda fönster och dörrar så att det blir svårare för tjuven att begå inbrott i ditt hem, utan att dra till sig uppmärksamhet.

Förekom tjuven med inbrottssäkra fönster och dörrar – det kan vara de små detaljerna som bidrar till att säkra ditt hem och din familj mot inbrott.

Inbrottsskydd för fönster

När du ska skydda alla fönster i bostaden kan du med fördel se om du har:

 • Säkerhetslimmade fönster, så att tjuven inte kan ta ut glaset
 • Envägsskruvar i listerna som gör det svårare att bryta upp fönstret.
  Envägsskruvarna kan eftermonteras i alla fönstermodeller – dock endast i träelement (kom ihåg att förborra)
 • Monterade fönsterlås. Fönsterlås kan monteras i efterhand på alla typer av fönster, men är särskilt bra för sidohängda fönster, där det inte finns möjlighet att montera ett säkerhetshandtag med nyckel eller kodlås
 • Skyddshaspar
 • Säkerhetshandtag som ger en solid stängning av dina fönster

Ett ytterligare skydd mot inbrott är att välja ett passande handtag med lås. På båda kan en inbrottstjuv inte öppna fönstret.

Ett passande dörrtrycke med cylinder gör dörren betydligt svårare att bryta upp.

Inbrottsskydd för dörrar

Om du ska inbrottssäkra alla ytterdörrar i ditt hem kan du överväga att välja:

 • Nya 6-stiftsnycklar
 • Lås med cylinder, det gör det svårt för tjuvarna att använda dörren som flyktväg
 • Säkerhetslimmade rutor, så att tjuven inte kan ta ut glaset
 • Inbrottssäkert låsbleck i dörrar med handtag i rostfritt stål

Få det att se ut som om du är hemma

När du åker på semester – eller när du arbetar om ditt grannskap är särskilt drabbat av inbrott – kan du med fördel göra något av följande innan du ger dig av:

 • Starta radion
 • Tänd lite ljus i huset
 • Dra för gardinerna i vissa rum
 • Låt lite tvätt hänga ute
 • Ställ nya blommor i fönsterkarmen
 • Använd ljusgivare utomhus
 • Låt din säng stå obäddad

På så sätt skapar du illusionen av att du fortfarande är hemma om det skulle komma in inkräktare. Om tjuvarna till exempel går runt huset och tittar in genom fönstren ser de ett hem där någon regelbundet sover i sängen, hör radio i vardagsrummet och man torkar kläder inför den kommande veckan. Det verkar inte direkt som ett hem där ägaren har åkt på semester och därför går tjuvarna kanske vidare.

Våra fönster är limmade, vilket gör det svårare för en inbrottstjuv att ta bort glaslisterna och ta ut glaset.

Alla våra produkter har inbrottssäkra slutbleck. Det är i slutblecket som hakreglarna, hakar fast när man låser elementet.

Ta hjälp av dina grannar

Eftersom tjuvarna slår till när huset står tomt är det en bra idé att få dina grannar att vara extra uppmärksamma när du inte är hemma. De behöver inte sitta och vakta, men de kan ändå titta till din bostad då och då, och de kan också kontakta dig om någon stryker runt huset. Som tack kan du erbjuda samma tjänst tillbaka när dina grannar är borta. På så sätt har ni tillsammans startat en bra grannsamverkan som gör tjuvarna osäkra.

Få fler tips om inbrottsskydd för ditt hem

Inbrottsskydd för både äldre och nya fönster och dörrar är det första steget i rätt riktning för ett säkrare hem. Om du dessutom fler bra skyddsåtgärder kring din bostad, så undviker du med ännu större sannolikhet att bli en tråkig siffra i den svenska inbrottsstatistiken. Med ungefär 3,5 inbrott varje timme ligger vi högt på EU-listan räknat per invånare. Det är en statistik som vi på Sparvinduer gärna vill bidra till att minska med ännu fler goda råd mot inbrott.

Ha så trevligt när du tar hand om ditt hem!

Genom att investera i inbrottssäkra fönster och dörrar är det goda chanser för att inbrottstjuven går sin väg. Till exempel genom:

Säkring av fönster:

 • Säkra fönster med spanjoletthandtag med lås (nyckel eller kombinationslås/kod)
 • Envägsskruv i glaslist
 • Envägsskruv kan eftermonteras på alla fönstermodeller, men bara i delar av trä (kom ihåg att förborra)
 • Montera fönsterlås
 • Fönsterlås kan eftermonteras på alla typer av fönster, men är särskilt bra på sidohängt fönster med fönsterkrok, där det inte finns någon möjlighet att montera ett spanjoletthandtag med nyckel eller kombinationslås
 • Säkrings haspar
 • Teleskoprör / Järnrör

  Säkring av dörr:

 •  Nya 6 – stiftade nycklarna (de med 4 - kantiga huvuden)
 • Extra låscylinder 
  Låset ger ytterligare säkerhet mot inbrott och gör det omöjligt att använda dörren som en flyktväg eftersom du ska använda nyckeln på insidan.
 • Välj lås med cylinder på båda sidor
  Det gör det också svårt att använda dörrarna som utrymningsväg.

Om du vill ha en professionell granskning av din bostads inbrottsskydd kan du kontakta en låssmed för granskning och förslag om förbättringar.

Se vårt breda urval av nya inbrottssäkra fönster och dörrar nedan. Om du köper nya fönster och dörrar från oss är du beredd mot inbrottstjuvarnas långa fingrar!