6 tips - inspektera dina fönster

Ett normalt hus släpper ut ca. 1/3 del av värmen genom otäta fönster. Byter du till nya energiriktiga fönster kan du spara värme och samtidigt få bättre inomhusklimat i din bostad.

 

Läs här och få 6 tips på hur du kan undersöka skicket på dina gamla fönster.


Vad ska du titta efter?

Det finns ofta synliga tecken på att dina fönster är otäta och behöver bytas ut. Det kan t.ex. ses på att fönstret är angripet av röta eller svamp, eller att det bildas kondens och är fuktigt på insidan av rutan.

Är du osäker på om dina fönster är täta och i bra skick? Följ våra 6 tips för att kontrollera om dina fönster behöver bytas:

1. Drar det?

Känn efter med handen om det drar. Ett bra tips är att känna efter när det blåser ute. Känn efter med fuktig hand, det gör handen extra känslig och du känner lättare eventuellt drag.

 

2. Är fönstret och rutan torr?

Om det är mycket fukt och kondens på rutan kan det vara ett tecken på att fönstret inte är tätt. Fukt bör undvikas eftersom det är grogrund för mögelsvamp som kan angripa vägg och trä.

 

3. Pappers provet

Du kan kontrollera om fönstret sluter tätt genom att sätta en pappersbit i fönstret och stänga det. Kan du lätt dra bort pappret sluter fönsterramen inte tätt. Kom ihåg att prova alla fyra sidor på fönstret.

 

4. Är fönstret murket?

Du kan undersöka skicket på träet genom att försiktigt sticka in en kniv i fönsterbågen. Om kniven går in mer än 3-5 mm i träet vid försiktigt tryck är fönstret murket.

 

5. Röta och svamp

Granska synliga skador och lukt. Röta och svamp kommer normalt längs kanter och upptäcks genom att målningen flagnar eller missfärgas.

 

6. Badrummet

Det är en bra idé att vara extra noga när du undersöker fönster i badrum och på husets skuggsida, eftersom det oftast är mer fukt där.

Värmekamera

Om du vill veta hur bra ditt hus är isolerat kan du ta en bild med värmekamera. Bilden visar snabbt och tydligt hur ditt hus är isolerat, och om fönstren är otäta och behöver bytas. Värmekameran mäter värmestrålning som kommer från huset. Stor värmeutstrålning blir röd/orange på bild, och kallt ställe, alltså bra isolering, blir grön/blå.

Vi önskar dig lycka till med fönster besiktningen!

 

Du kan också klicka nedanför och titta närmare på vårt stora urval av fönster och dörrar.
Vi har många varor på lager, och om du inte hittar det du letar efter kan du alltid måttbeställa!