Mäta fönster och dörrar – vägledning steg för steg

Karmmått och hålmått – vad är det nu för skillnad? Är det svårt att mäta fönster på rätt sätt?

Svaret är nej – vi gör det lätt att mäta nya fönster och dörrar med en enkel vägledning, och med vanliga hjälpmedel. Se filmen eller läs mer och se hur du gör.

Det låter kanske både svårt och besvärligt att byta fönster och dörrar i ett helt hus. Många tror att det är något som bara riktiga hantverkare kan, men det behöver det inte vara. Här kommer en enkel vägledning steg för steg hur man mäter upp rätt för nya fönster och dörrar, oavsett om det är till ett nytt hus, eller om det är dags att byta ut de gamla fönstren.

Innan du kan börja mäta upp ska du plocka fram följande saker, så du kan mäta rätt och riktigt

Du behöver följande:

  • Papper
  • Penna
  • Måttband eller tumstock

Hos SparFönster skriver vi alltid dimension: bredd x höjd. Vi rekommenderar därför att du börjar med att mäta bredden, och mäter höjden efteråt. Då har du ordning på måtten när du ska beställa och fylla i dimension.

Så här mäter du dina fönster och dörrar

Om du redan har tagit ut dina gamla fönster är det lätt att mäta dem från karm till karm. Det är viktigt att du tar bort gamla lister, rester efter fogar mm så måttet är från yttersidan av karmen. Du får då karmyttermåttet.

Om du inte har tagit ut dina gamla fönster ska du börja med att mäta hålet i väggen, för att få ett hålmått. Därefter kan du enkelt räkna ut karmyttermått.

Hålmått:

När man pratar om mått på fönster och dörrar använder man både hålmått och karmmått. Ett hålmått är det utvändiga måttet på hålet i väggen. Du mäter först upp hålmåttet, och räknar därefter ut karmmåttet.

Börja med att mäta hålet på bredden och höjden från kant till kant. Mät helst på olika ställen så du är säker på måttet ifall hålet är skevt.  Du har nu hålmåttet.

Karmmått = karmyttermått

När du har hålmåttet kan du räkna ut karmmåttet. Våra fönster och dörrar tillverkas efter karmmått. Karmmåtteträknas ut så här:

  • Hålmått minus 2/ 2,5 cm = Karmyttermått

Exempel: Hålmått 103,5 x 103,5 = karmyttermått 101 x 101 cm

Det är viktigt att det finns plats till tätning/drevning runt fönstret. Det ska vara 2-2,5 cm mellan hålmått och karmyttermått så isoleringen inte blir för kompakt och förlorar effekt.

Du är nu klar med måttagningen, och kan beställa nya fönster och dörrar. Måttbeställ fönster och dörrar här. Om du letar efter lagervaror så kan du beställa fönster och dörrar från lager här – vi levererar på 4-8 arbetsdagar!

 

Läs även vår guide som kan hjälpa dig när du ska byta fönster.

Observera att texten endast är en vägledning:
Vid vissa konstruktioner kan det vara en bra idé att rådgöra med en fackman.