Få erbjudanden och bra tips och råd om fönster och dörrar
Våra nyhetsbrev innehåller unika rabatter, information om tävlingar, tips och råd om fönster och dörrar samt inspiration till hemmaprojekt direkt till din inkorg.
I människor tillbringar i genomsnitt 90 % av vår tid inomhus och därför är det viktigt att inomhusmiljön vi befinner oss i är frisk och behaglig.
Inomhusklimatet kan påverka hälsan och välbefinnandet, och ett dåligt inomhusklimat kan ge allt ifrån mindre besvär till allvarliga sjukdomar.
Vi människor reagerar olika på ett dåligt inomhusklimat. Barn och äldre personer är mer känsliga, så även om du själv inte har några besvär kan andra familjemedlemmar mycket väl ha det.
Även om besvären kan verka små kan de snabbt utvecklas till större problem som allergier, astma, stress och andra sjukdomar. Ett dåligt inomhusklimat kan också påverka sömnen och ge koncentrationssvårigheter, så detta är helt klart ett område som ska tas på allvar.
Om du upplever dåligt inomhusklimat i din bostad kan du emellertid göra något åt saken, och här följer elva bra råd för ett gott inomhusklimat i hemmet.
Det är viktigt att vädra din bostad. Se till att skapa goda vanor och vädra vid bestämda tidpunkter under dagen, till exempel på morgonen, när du kommer hem från jobbet och innan du ska gå och lägga dig. Om du kan ordna tvärdrag behöver du inte vädra i mer än 5–10 minuter. På så vis kan du få ut dålig luft och många av de skadliga partiklarna från ditt hus.
Om du inte kan vädra kan det vara en bra idé med vädringsventiler i dina fönster som bidrar till att byta ut inomhusluften under dagen.
Se många olika fönstermodeller och välj bland olika vädringsventiler.
De flesta av oss tycker rengöringen är tråkig, men det är skönt när det är avklarat och dessutom är det bra för både dig själv och ditt inomhusklimat med ett rent hem. Regelbunden rengöring är den bästa metoden för att hålla damm och bakterier borta. Du bör göra rent en gång i veckan och storstäda två gånger om året. För att städningen ska gå snabbt och enkelt kan du möblera på ett praktiskt sätt så att du inte behöver flytta så många föremål när du arbetar med dammsugaren eller moppen.
Se till att ditt hus blir ordentligt uppvärmt eftersom risken för kondensbildning är större ju lägre rumstemperaturen är. Detsamma gäller om temperaturskillnaden mellan olika rum är stor. Har du kondens på insidan eller frost utanpå dina fönster? Se vad du kan göra för att bli av med problemet.
Stearinljus och andra lågor är stora bovar när det gäller inomhusklimatet. Därför kan det vara en bra idé att minimera användningen eftersom levande ljus avger flera typer av partiklar som kan vara skadliga för lungorna. Om du tänder levande ljus eller liknande ska du se till att vädra rejält efteråt.
Undvik att torka tvätten inomhus – våt och fuktig tvätt ger hög luftfuktighet i din bostad. Gör det därför till en vana att torka tvätten utomhus som ett alternativ till torktumlaren.
Det är särskilt när du lagar mat som inomhusklimatet försämras. Se därför till att alltid starta fläkten eller öppna fönstret när ugnen eller spisen är igång. Låt gärna fläkten vara igång i 10 minuter efter att matlagningen är klar.
Har du också en massa små röda lampor som lyser i ditt hem? När din TV, Xbox, radio och dator är igång eller i standbyläge ökar mängden skadliga kemiska ämnen och partiklar i inomhusluften. Stäng därför av alla enheter du inte behöver, och om detta inte går ska du se till att de inte är dammiga och blåser runt en massa damm i rummet.
Om du utsätter din bostad för extra fukt vid till exempel matlagning eller bad kan det vara en bra idé att avgränsa fukten. Se därför till att stänga dörrarna så att fukten inte sprider sig till intilliggande rum. Även om det är få av oss som vill öppna fönstret efter ett långt, härligt och varmt bad, så är det viktigt att snabbt bli av med den höga luftfuktigheten i rummet.
Vare sig du använder doftsprej, skoimpregnering eller hårsprej så är det bäst att inte spreja inomhus eftersom detta förorenar inomhusluften. Om du måste spreja ska du göra det utomhus och också låta föremålet torka utomhus.
Låt dörrarna stå öppna, särskilt till de rum som ni sover i. I rum med stängda dörrar kan förorenad luft, partiklar och damm ansamlas. Detta är särskilt viktigt i barnrum eftersom barns lungor är känsligare än vuxnas.
Ta in naturen i hemmet. Gröna växter, särskilt sådana med mycket gröna blad, är bra på att rengöra luften och tillföra rummet syre.
Dessa elva råd för ett bra inomhusklimat är bra att följa, vare sig du har besvär med ditt inomhusklimat eller ej, för råden kan också användas i förebyggande syfte.
Många märker skillnad på inomhusklimatet när de installerar nya fönster och dörrar. Detta kan bero på att huset blivit tätare. Där otäta fönster tidigare gav ständig ventilation sitter nu energieffektiva fönster som är helt täta.
Funderar du på om dina fönster är otäta? Få sex tips på hur du kontrollerar dina fönster här.
Det kan vara en bra idé att byta ut otäta fönster mot nya energiriktiga fönster, både för din egen, ditt inomhusklimats och din plånboks skull. Läs mer om energifönster och se när det kan löna sig att investera.