10 års garanti10 års garanti

FUNKISHUS

Funkishuset är från tidsperioden mellan 1920-talet och 1930-talet. Under 90-talet och 00-talet fick det dock en form av renässans, eftersom dess enkla och funktionalistiska stil passar väl ihop med den nyare moderna, minimalistiska stilen. 

Funkishuset har en tydlig geometrisk form med fokus på rena linjer och har därför också ett platt tak. Det är en uppgörelse med tidigare tiders utsmyckade bostäder och koncentrerar sig istället på det funktionella och minimalistiska. Detta återspeglas också i bostadens fönster, som typiskt sett är stora och obrutna. Fönstren är dessutom placerade asymmetriskt, beroende på var de är mest funktionella, t.ex. när det gäller ljusinsläpp och utsikt. 

Vilka fönster ska jag köpa till mitt funkishus?

För att hjälpa dig att välja fönster har vi här samlat våra rekommendationer av fönster till ditt funkishus. 

  • Fasta fönster

    Fasta fönster är ett bra alternativ om du vill ha ett stort obrutet fönster. Fönstret kan inte öppnas, men det gör att karmen är smal och enkel. Du kan med fördel placera en kombination av fastkarmsfönster och öppningsbara fönster i rummen i ditt hem. På så sätt kan du få en blandning av stora fönster som ger mycket ljusinsläpp och fönster som ger ventilation.

    fast fönster

  • Glidhängda fönster

    Det glidhängda fönstret är ett modernt och praktiskt fönster som kommer att passa bra in i ditt funkishus. Det har en enkel och steglös öppning och är generellt sett ett mycket populärt fönster i Sverige. 

    glidhängt fönster

  • Överhängt fönster

    Det överhängda fönstret är ett billigare alternativ till det glidhängda fönstret och används ofta i badrum eller källare. Liksom det glidhängda fönstret är det monterat i toppen och öppnas i botten. För att vädra ut hålls fönstret öppet med en utskjutande stång. 

    överhängt fönster

  • Ytterdörr med sidoljus

    Funkishuset är som sagt ett hus med fokus på det funktionella och kommer därför vanligtvis också att utnyttja ingångarna för att öka ljusinsläppet. Detta kan vara med ett tillhörande sidoparti eller med ett helt ytterdörrsparti.  

    Om man vill ha en platsbesparande utgång till trädgården kan en skjutdörr se till att det blir en snygg övergång från hus till trädgård och bidra till att naturen kommer inomhus. 

    ytterdörr med sidoljus

  • Vilket material ska jag välja?

    Vi erbjuder tre olika material hos Sparfönster: trä, trä/alu och PVC. Det betyder naturligtvis att du måste ta ställning till vilket material du vill ha dina fönster i. För funkishus kan alla tre materialen vara kandidater, men framför allt trä/alu-fönster och PVC-fönster passar bra till funkishus eftersom de bär en mer modern design. 

    Båda dessa material kommer också med fördelen att de kräver mindre underhåll än våra träfönster. Så när du ska välja nya fönster till ditt funkishus är trä/alu eller PVC definitivt bra val. 

  • Allt det extra

    När du köper ett fönster hos Sparfönster kan du köpa till och anpassa olika detaljer på fönstret. Kanske behöver du ventiler, barnsäkerhet eller en nödöppning? Det kan också vara så att du vill att glaset på ditt sidoparti eller dörren är matt, så att nyfikna blickar inte kan titta in? Allt detta, och mycket mer, kan du enkelt anpassa på vår hemsida. Den finns på alla våra produkter, där du i toppen ska börja med att ange dina önskade karmmått, och sedan kan du börja välja till eller från, precis som du vill.

    Är du osäker på hur du räknar ut karmmåtten? Här har vi gjort en videoguide till hur du gör här.

Bli inspirerad

Låt dig inspireras av några av våra andra kunders projekt som vi har hjälpt till att förverkliga, eller se några av våra prisexempel så att du kan få en uppfattning om vad det kostar att byta fönster och dörrar. Allt detta hittar du under avsnittet "bli inspirerad" i vårt kundcenter.